Keperluan Semasa Bersalin Di Hospital

By Norfitri Hamdani - 12:00 pm

keperluan bersalin
Wah, sedar tak sedar, kandungan IbuNoey dah cecah 31 minggu dah... dua bulan lagi.... kata orang, kena prepare dah barang-barang keperluan bila dah masuk 7 bulan...

Memandangkan masa mengandungkan AniqFiras dulu IbuNoey kurang preparation, so kali ni dah buat persiapan ikut pengalaman dulu... yang paling penting, penyediaan barang-barang yang nak dibawa ke hospital nanti...

Berikut merupakan beberapa keperluan untuk bayi semasa di hospital nanti...

1.baby diapers - yang ni IbuNoey sedia yang size NewBorn. tak banyak pun. setakat 6 keping je.

2.baju dan seluar baby - ni kena bawa 6 pasang.. tapi seluar tu tak penting sangat sebab ikut pengalaman, baby kena bedung kan. jadi seluar tak payah pakai pun tak pe..

3.tisu basah - bawa dua pek kecik

4.tuala mandi - sehelai je

5.mitten dan booties - 6 set la..

6.barut - 6 helai

7.selimut dan bedung - sehelai setiap satu

8.minyak telon - sangat penting

9.lampin - dua helai pun cukup. boleh buat lap apa-apa yang patut..

10.mandian - sabun mandi je... syampu tak perlu.. 

11.topi - untuk tutup kepala baby

12.plastik - untuk simpan baju kotor.


Banyak tak? hehe.. itu berdasarkan pengalaman bersalin kat Kluang dulu.. so, kena prepare ikut pengalaman la.. tak nak jadi macam dulu.. kesian husben dok kelam kabut sedia barang-barang yang tak cukup... biar lebih, jangan kurang... 

Moga dipermudahkan.....

  • Share:

You Might Also Like

6 berkongsi idea

  1. yup2..belajar dari pengalaman yang lepas la katakan..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye,erma..pengalaman mematangkan kita..hehe..

      Delete
  2. 2 bulan je lagi tu.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah,aisya..seriau pula rasanya..;)

      Delete
  3. jgn lupa kak siapkan baju,selimut o napkin dlm plastik..supaya sng nurse nak cari ms kat LR nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah..ye kan..baru akak teringat.hehe..tq tau,jijah..:)

      Delete

Pendapat anda amat dihargai.