Keperluan Semasa Bersalin Di Hospital

keperluan bersalin
Wah, sedar tak sedar, kandungan IbuNoey dah cecah 31 minggu dah... dua bulan lagi.... kata orang, kena prepare dah barang-barang keperluan bila dah masuk 7 bulan...

Memandangkan masa mengandungkan AniqFiras dulu IbuNoey kurang preparation, so kali ni dah buat persiapan ikut pengalaman dulu... yang paling penting, penyediaan barang-barang yang nak dibawa ke hospital nanti...

Berikut merupakan beberapa keperluan untuk bayi semasa di hospital nanti...

1.baby diapers - yang ni IbuNoey sedia yang size NewBorn. tak banyak pun. setakat 6 keping je.

2.baju dan seluar baby - ni kena bawa 6 pasang.. tapi seluar tu tak penting sangat sebab ikut pengalaman, baby kena bedung kan. jadi seluar tak payah pakai pun tak pe..

3.tisu basah - bawa dua pek kecik

4.tuala mandi - sehelai je

5.mitten dan booties - 6 set la..

6.barut - 6 helai

7.selimut dan bedung - sehelai setiap satu

8.minyak telon - sangat penting

9.lampin - dua helai pun cukup. boleh buat lap apa-apa yang patut..

10.mandian - sabun mandi je... syampu tak perlu.. 

11.topi - untuk tutup kepala baby

12.plastik - untuk simpan baju kotor.


Banyak tak? hehe.. itu berdasarkan pengalaman bersalin kat Kluang dulu.. so, kena prepare ikut pengalaman la.. tak nak jadi macam dulu.. kesian husben dok kelam kabut sedia barang-barang yang tak cukup... biar lebih, jangan kurang... 

Moga dipermudahkan.....
Kongsi Artikel Ini :
+
Previous
Next Post »
6 Komen untuk "Keperluan Semasa Bersalin Di Hospital"

yup2..belajar dari pengalaman yang lepas la katakan..hehe

2 bulan je lagi tu.. hehe

jgn lupa kak siapkan baju,selimut o napkin dlm plastik..supaya sng nurse nak cari ms kat LR nanti..

ye,erma..pengalaman mematangkan kita..hehe..

ha'ah,aisya..seriau pula rasanya..;)

hah..ye kan..baru akak teringat.hehe..tq tau,jijah..:)

Pendapat anda amat dihargai.

 
Copyright © 2014 Langit Berpelangi - All Rights Reserved - DMCA
Template By Kunci Dunia