Waktu Sesuai Minum Air Selusuh

By Norfitri Hamdani - 3:00 pm


Now, usia kandungan IbuNoey dah cecah 33 minggu. means 7 minggu lagi, lebih atau kurang. dalam pada sibuk prepare barang-barang keperluan, terbayang pengalaman masa bersalin dulu. ngeri pula rasanya. seriau. teringat kesakitan yang ditempuhi. aduhai, mampukah IbuNoey nak menghadapinya sekali lagi?


Teringat lagi masa menempuh waktu-waktu genting; kontraksi. rata-rata ibu di luar sana tak tahan semasa menghadapi kontraksi. sakitnya Ya Allah, memang menduga sungguh. masih teringat kata-kata misi yang bertugas, "Kenapa minum air selusuh awal sangat, dik. kan dah sakit teruk." rupanya tak boleh terlalu awal minum air selusuh. sepatutnya air selusuh diminum bila bukaan dah cecah 8cm ke atas(hasil pencarian di Google semasa mengandung kali ni). kalau minum sebelum tu, memang sakit kontraksi yang teramat sangatla jawabnya. hehe, itulah padahnya tak buat research lebih tempohari...


Tak apalah, itu pengalaman pertama. kali ni IbuNoey akan ingat pesanan tu, jangan minum air selusuh selagi bukaan belum cecah 8cm... harap kali ni kesakitan tu kurang sikit la. dan harap dipermudahkan.. Aamin...

  • Share:

You Might Also Like

3 berkongsi idea

  1. ye ke.take noted.
    thanks share

    jgn la dipikir sgt.
    in shaa Allah semoga dipermudahkan
    bersalin kt mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa Allah.. Amin.. cadang nak bersalin kat HAT. dekat sikit ngan rumah..tapi risau gak ngan servis HAT..

      Delete
  2. Bkn sbb mnum cpt ke lmbt air selusuh kontraksi tu teruk..sy 3org ank mnum ms kndungan 8bln..yg ptma mmg skit..yg kedua skit n jap je dh bslin..yg ketiga tk rs skit tp dh bukak doktor msuk ubt trus bslin alhmdulillah sume ank sht..jgn rrsau 8bln dh blh mnum

    ReplyDelete

Pendapat anda amat dihargai.