Seperti yang dijanjikan, IbuNoey upload gambar resepi Sambal Tomato.
1. Bahan-bahannya. |
2. Cara potong tomato. |
3. Lepas tumbuk bawang, tumbuk cili kering. |
4. Picit cili api guna alu supaya tak 'terbang' ke mata. |
5. Tumis bawang merah. |
6. Masukkan cili api dan udang kering. |
7. Gaul rata. |
8. Masukkan tomato. |
9. Gaul sebati. |
10. Setelah tomato agak lembik, masukkan garam, ajinomoto, dan gula. |
11. Biarkan seketika. |
12. Boleh makan. |
Entri berkaitan; Resepi Sambal Tomato Mak
6 berkongsi idea
lor... tomoto je kak? nnt nak makan gan ape? hehee
ReplyDeletehehe...akak biasanya makan ikan goreng style Sabah cicah sambal tomato ni..kadang2 makan cam tu jer dgn nasi putih panas2...
Deletewah..bole try ni. :)
ReplyDeletesaya suka masak simple2 mcm ni. heheh
try la,ayu...mmg simple..tpi bila dah kena dgn selera,jilat jari..sambal ni boleh dipanaskan semula..
Deletewah macam sedappppp je
ReplyDeletememang sedap,kak..hehe..
DeletePendapat anda amat dihargai.