Resepi Sambal Tomato Mak Siri 2

By Norfitri Hamdani - 11:43 am

Seperti yang dijanjikan, IbuNoey upload gambar resepi Sambal Tomato.


1. Bahan-bahannya.


2. Cara potong tomato.



3. Lepas tumbuk bawang,
tumbuk cili kering.


4. Picit cili api guna alu
supaya tak 'terbang' ke mata.


5. Tumis bawang merah.


6. Masukkan cili api dan udang kering.


7. Gaul rata.


8. Masukkan tomato.


9. Gaul sebati.


10. Setelah tomato agak lembik,
masukkan garam, ajinomoto, dan gula.


11. Biarkan seketika.



12. Boleh makan.

Entri berkaitan; Resepi Sambal Tomato Mak

  • Share:

You Might Also Like

6 berkongsi idea

  1. lor... tomoto je kak? nnt nak makan gan ape? hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...akak biasanya makan ikan goreng style Sabah cicah sambal tomato ni..kadang2 makan cam tu jer dgn nasi putih panas2...

      Delete
  2. wah..bole try ni. :)
    saya suka masak simple2 mcm ni. heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la,ayu...mmg simple..tpi bila dah kena dgn selera,jilat jari..sambal ni boleh dipanaskan semula..

      Delete

Pendapat anda amat dihargai.